Apdovanoti geriausi Lietuvos spaudos fotografai

 

 

Mariaus Aksijonaičio fotografijos


Vilniaus miesto Rotušėje įteikti apdovanojimai geriausių 2012 m. spaudos fotografijos darbų autoriams. Renginyje taip pat buvo pristatytas metraštis „Lietuvos spaudos fotografija 2012“.

Geriausio temos „Naujienos“ kadro autoriumi pripažintas Gediminas Bartuška, temos „Gyvenimas“ nugalėtoju tapo Romualdas Vaitkus, o „Spindesys“ – Gediminas Žilinskas. „Portreto“ kategorijoje nugalėjo Andrejus Motoričevas,„Sporto“ –Petras Malūkas,o„Reportažo“ kategorijoje laimėjimą pelnė Valentinas Pečininas. Įspūdingiausią kultūrinį momentą užfiksavoAugis Narmontas, pramogų – Ramūnas Danisevičius. „Kariuomenės“ kategorijoje geriausiai pasirodė Andrius Repšys, o už diplomatinės akimirkos užfiksavimą apdovanotas Martynas Ambrazas. Temoje „Gamta ir jos apsauga“ sužibėjo Martyno Vidzbelio darbai, o temos „Europos metai“ nugalėtoja tapo Zita Stankevičienė.

„Fotožurnalistika yra aiškiai išreikštas kvietimas žmogui stabtelėti ir minutę pamąstyti. Spaudos fotografų nuotraukos priverčia žmones pažvelgti į save tarsi veidrodyje. Ispanų žurnalistas Pedro Armestre mėgdavo sakyti, jog „mes čia ne tam, kad pakeistume pasaulį, o tam, jog parodytume, koks jis yra, kad kiti galėtų ateiti ir jį keisti“. Tai ir yra mūsų darbo tikslas”, - įspūdžiais dalijosi vienas iš komisijos narių Alberto Di Lolli, nepriklausomas ispanų fotožurnalistas.

Laimėtojų ir kitos geriausios fotografijos sugulė į 11-tąkartą Spaudos fotografų klubo išleistą metraštį „Lietuvos spaudos fotografija“. Jame surinktos fotografijos pasakoja apie praėjusių metų Lietuvos politinį ir visuomeninį gyvenimą, gamtą, žmones, jų skausmus, džiaugsmus ir kasdienybę.

Konkursui fotografijas šiemet pristatė net 143 spaudos fotografai, kurie komisijai pateikė daugiau nei penkis tūkstančius darbų temomis „Naujienos“, „Gyvenimas“, „Portretas“, „Diplomatija“, „Kultūra“, „Europos metai“„Pramogos“, „Sportas“, „Kariuomenė“, „Gamta ir jos apsauga“, „Spindesys“ ir „Reportažas“.

Šiemet metraštyje atsirado nauja tema „Europos metai“, aktualiomis Europos metų temomis paįvairinanti konkursą. Į metraštį taip pat grįžo tema „Svečias”, o metraščio tema „Istorija fotografijose“ ir toliau tęsia pasakojimą apie tarpukario Lietuvos fotografų laimėjimus.

Ketvirtą kartą buvo įteiktas Kolegų prizas. Šis laimėjimas atiteko iš visų į metraštį ir parodą patekusių nuotraukų pačių konkurso dalyvių išrinkta jiems labiausiai patikusi fotografija. Ši nominacija atiteko naujienų agentūros „ELTA“ fotografui Martynui Ambrazui už nuotrauką temoje „Diplomatija“.

„Spaudos fotografija – jausmas, išmanymas, sėkmė, o kartais ir situacijos netikėtumas. Konkursas tapo tradicinis ir reikšmingas Lietuvos spaudos fotografijos raidai. Jis priartina žmones prie vizualiojo meno ir tarsi kviečia visus išbandyti savo kūrybines jėgas”, - sakė konkurso organizatorius Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis.

Geriausios Lietuvos spaudos fotografijos iki birželio 18 d. bus eksponuojamos Vilniaus Rotušėje, nuo birželio 15 d. iki liepos 1 d. – Plungės fotobienalėje, po to – keliaus po Lietuvą. 

„Lietuvos spaudos fotografija 2012" nugalėtojai:
„Naujienos“ – Gediminas Bartuška, „Diena Media News“ (bartuska.lt);
„Gyvenimas” – Romualdas Vaitkus, „Tauragės kurjeris“ (romualdas.lt);
„Portretas“ – Andrejus Motoričevas (motorichev.com);
„Diplomatija“ – Martynas Ambrazas, „ELTA” (ambrazas.net);
„Kultūra“ – Augis Narmontas;
„Europos metai“ – Zita Stankevičienė, „Alytaus naujienos“;
„Pramogos“ – Ramūnas Danisevičius, „Lietuvos rytas“ (danisevicius.lt);
„Kariuomenė“ – Andrius Repšys, „Sekundė“ (foto123.lt);
„Sportas“ – Petras Malūkas, „Lietuvos žinios“;
„Gamta ir jos apsauga“ – Martynas Vidzbelis, „Ūkininko patarėjas“;
„Spindesys“ – Gediminas Žilinskas (gediminas-zilinskas.com);
„Reportažas“ – Valentinas Pečininas, „LŽS“;


Fotografija nugalėjusi temoje „Kariuomenė“. Autorius - Andrius Repšys