Vilniuje startuoja pirmoji "Fotografijos savaitė"

Gruodžio 5–9 dienomis erdvius Vilniaus dizaino kolegijos loftus užlies „Fotografijos savaitės“ renginiai.

Debiutinę fotosavaitę rengianti pirmoji Vilniaus dizaino kolegijos (VDK) Taikomosios fotografijos laida renginių pobūdžio ir temų įvairove siekia parodyti, kokia plati gali būti fotografijos ir jos „taikomumo“ sąvoka. Jaunieji kūrėjai neslepia savo skirtingumų, kartais net priešingų požiūrių į fotografiją ir paverčia juos visos fotosavaitės varikliu. Fotosavaitėje tilps ir susitikimai su garsiais Lietuvos bei užsienio šiuolaikinės fotografijos atstovais, ir plataus temų spektro kūrybinės dirbtuvės, ir interaktyvi jaunųjų kūrėjų fototentų paroda.

Pastarojoje pirmoji VDK fotografų karta drąsiai ironizuoja patį „taikomosios fotografijos“ žanrą, kviesdami fotosavaitės lankytojus tarsi ateljė įsiamžinti fototentų fone. Juose jaunieji fotografai vaizduoja situacijas, kuriose dažniausiai atsiduria savęs „neatradę“ ar komercijos traukai pasidavę kūrėjai. Šia paroda-provokacija fotosavaitės rengėjai atkreipia dėmesį ne tik į nusistovėjusį požiūrį į praktinį fotografijos taikymą, tačiau ir į savo – „šviežių“ fotografų – padėtį visuomenėje ir meno lauke, įgijus šią specialybę.

Atvira ironija bei platus požiūris į fotografijos galimybes ir funkcijas lydi visą fotosavaitės programą, vyksiančią VDK loftų erdvėse (Kauno g. 34). Gruodžio 5 d., pirmadienį, 18 val. „Fotografijos savaitė“ startuoja minėtosios interkatyvios parodos atidarymu, specialiai savaitei ironijos meistro Tado Vidmanto sukurtu video pasveikinimu bei Mindaugo Briedžio gyvo garso pasirodymu. Antradienį tą pačią valandą fotografijos mėgėjai bus pakviesti į susitikimą su garsiu viduriniosios kartos lietuvių menininku Remigijumi Treigiu. Susitikimą lydės speciali šiuolaikinio meno kuratorės Danutės Gambickaitės parengta videodarbų peržiūra „Žinutė butelyje“, kurioje plėtojama judančių vaizdų archyvo tema. Trečiadienį 18 val. fotosavaitės lankytojų laukia susitikimas su šiuolaikinės fotografijos atstove iš Peterburgo – Anastasia Tailakova, po kurio laukia azartiškasis fotomūšis.

Ketvirtąją fotosavaitės dieną vainikuos vieno garsiausių jaunų šiuolaikinės fotografijos atstovo – Yann Gross (Šveicarija) – paskaita, vyksianti 18 val. Šis jaunas menininkas jau spėjo surengti personalinę parodą Arlio fotofestivalyje 2011 m. bei susišluoti prestižinius Foto España ir Hyères tarptautinio mados ir fotografijos festivalio apdovanojimus. Yann Gross kuria įtaigius fotopasakojimus iš neįprastų ar nepastebėtų pasaulio vietų – Šveicarijoje mažąja Šiaurės Amerika tapusio miestelio, pavadinimu Horizonville ar skeiterių subkultūrą Ugandoje.

Fotosavaitę užbaigs 18 val. vyksiantis susitikimas su Vilniuje gyvenančia ir kuriančia šiuolaikine fotografe Vilma Samulionyte, po kurio fotosavaitės lankytojams išsiskirstyti neleis Golden Parazyth koncertas, speciali VJ‘makaura programa ir visų mėgstamas Satta baras.

Visą savaitę dienos metu, nuo 14 val. jaunuosius fotomėgėjus kvies kūrybinės dirbtuvės su senųjų fototechnologijų, portretinės fotografijos, šiuolaikinės mados fotografijos ir šviesos modeliavimo žinovais. Registruotis į dirbtuves galima elektroniniu paštu fotografija@dizainokolegija.lt arba telefonu 869901134.

Išsamią savaitės programą bus galima prigriebti Coffee Inn vietose bei internete: http://photographyweek.wordpress.com/. Gausias naujienas taip pat sekite facebook‘e: http://www.facebook.com/fotografijossavaite#!/vdk.photoweek


VDK „Fotografijos savaitę“ remia 15 minučių, Coffee Inn.