Fotografas David LaChapelle prieš pop daininkę Rhianną

/2011-09-11/ 

Dabar pasaulį drebinanti nauja teismų mada kai vienos įmonės kopijuoja kitų įmonių gaminius, norėdamos tokiu būdu pasinaudoti jų populiarumu ir vėliau būna paduodamos į teismą už patentų pažeidimą ir dizaino plagijavimą neaplenkė ir meno pasaulio.

Garsus fotografas, kino režisierius ir reklamos kūrėjas pagarsėjęs savo ironiško stiliaus darbais, David LaChapelle (beje David’o mama yra emigrantė iš Lietuvos) pateikė ieškinį pop muzikos atlikėjai Rhianna’i už jos kontraversiškai vertinamą darbą S&M. LaChapelle teigia, kad “šios dainos muzikinis klipas yra tiesioginė 8-ių jo darbų kopija iš kurių nukopijuotos kompozicijos, konceptas, jausmas, tonai, nuotaika, temos, spalvos, dekoracijos, rūbai, papuošalai ir šviesa”.

 

Kairėje pusėje David LaChapelle darbai, o dešinėje vaizdai iš Rhianna’os vaizdo klipų.

 

Rhianna, matyt, “semiasi” kūrybinių idėjų iš garsių fotografų darbų tiesiogiai kopijuodama jų darbus ir David’as nėra vienintelis ją tuo kaltinantis. Mados fotografas Phillip Paulus taip pat kaltina Rhianną jo darbo kopijavimu.


Kairėje pusėje fotografo Phillip Paulus darbas publikuotas 2010 metais, dešinėje pusėje vaizdas iš 2011 m. Rhianna’os vaizdo klipo.

Nors JAV ir Europos Autorinių teisių įstatymai kiek skiriasi, o kai kurios sąvokos juose traktuojamos skirtingai. Pvz. “copyright” © pateikta informacija EU yra informacinio pobūdžio, tačiau JAV šios informacijos klaidingas/neteisingas pateikimas prilyginamas nusikaltimui, tačiau nepaisant visų skirtumų principai jose išlieka tie patys.

Kūrybiniame pasaulyje neretai sutinkame šių teisų pažeidimo faktų, tačiau neretai mąstant ar diskutuojant apie tai iškyla klausimas, kas yra tas indikatorius parodantis, kad darbas yra nukopijuotas? Kalbant apie fotografiją: ar spalvos ir jų deriniai, kompozicija, šviesos šaltinių išdėstymas, idėja, nuotaika ar panaudoti aplinkos elementai gali būti tai ką savo darbuose pakartojęs kitas autorius pažeistų pirmojo teises?

 

Jei kas norėtų padiskutuoti šia tema - mielai prašome savo mintis išsakyti čia.

 

Ramūnas Blavaščiūnas


1. hideo    (2011 09 12 21:21)  
neblogiau nei lady gaga...
 
2. Ramūnas Blavaščiūnas    (2011 09 13 00:58)  
Manau ir ten pakapsčius būtų galima rasti prie ko prisikabinti... :), tiesa prisikabinti galima ir prie stulpo .... bet šiaip tokių pvz pilna show pasaulyje. Pvz 2007 metais Vaseline sukūrė reklamą (http://link.brightcove.com/services/player/bcpid1543292789?bctid=50560252001 prieš tai bus dar kelios sekunės reklamos kitos, kurią teks pralaukti, kad pamatyti tai ką reikia), kuri buvo visiškas Spencer'io Tunick'o (http://www.spencertunick.com/) darbų kopija.
2003, Madonna nuplagijavo mados fotografo Guy Bourdin darbus savo vaizdo klipui "Hollywood", tiesa, padavus Burdin'o sūnui madoną į teismą, jie tą klausimą 2004 metais išsprendė be teismo pagalbos - susitarė už kažkiek tai...
Žiūrint tos pačios Rihanna'os vaizdo klipą "Only girl in the world" nenorom kyla tiesioginės asociacijos su Ryan Mcginley darbais.
Aišku ir pačio David'o darbus pavarčius kartais asociacijos kyla su kitais atoriais. Tarkim http://images.artnet.com/artwork_images_424065188_689068_david-lachapelle.jpg nenorom asocijuojasi su Andy Warhol'o Marilyn Monroe, man rodos David'as net kažkaip panašiai pavadino tą nuotrauką kažkas a la Warhol'o Marilyn...
 
3. Leonardas Rimkus    (2011 09 15 11:52)  
Pakankamai miglotos sąsajos... Tiesiog siekia žinomumo kitų sąskaita...
 
4. hideo    (2011 09 17 11:09)  
3/ kas cia migloto? ripoffas yra ripoffas
 
5. hideo    (2011 09 17 11:54)  
2/ tai jo, cia common praktika siu dienu pasaulyje... nors warholas jau ir taip iconic tapes, tai galima jau skaityt kad ten daugiau klasiko itaka, nei plagijavimas

del vaseline tai sutinku, nors teoriskai jie argumentuot galetu, kad galbut tik semesi is jo ikvepimo, ar concepta savo produkto reklamai pritaike - nors tokiu atveju reikejo autoriu paminet, ar kviest collaboratint

o del klipu tai jo - patetiska ir slykstu :)
 
6. hideo    (2011 09 17 12:03)  
beje apie gaga:

http://www.markryden.com/paintings/gay90s/paintings/incarnation.html

http://blogs.browardpalmbeach.com/cleanplatecharlie/Lady-Gagas-Meat-Dress.jpg

ir siaip smagu po jos klipus bei ivaizdzius pasikapstyt, ziurint kas is ko nurippinta :)
 
7. nasicomy    (2011 09 29 22:17)  
tikrai ne miglotos sasajos, o beveik kopija.