Fotografijos konkurso „Debiutas“ laureatų paroda

Lapkričio 25 d. (ketvirtadienį) 17.30 val. Prospekto galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) atidaroma fotografijos konkurso „Debiutas“ laureatų paroda. Atidarymo metu bus pristatytas ir parodos katalogas bei paskelbti konkurso nugalėtojai.

Debiutinės fotografų parodos Lietuvoje pradėtos rengti dar nuo 1975 metų. Tiesa, tada jos vadintos jaunųjų fotografų parodomis, o fotografų amžius apribotas iki 35 metų. Šių parodų dėka į Lietuvos fotografijos sambūrį įsiliejo šiandien jau plačiai žinomi fotografai R. Požersis, V. Balčytis, R. Paknys, V. Bubelytė, A. Šeškus, G. Trimakas, A. Lukys, A. Kulikauskas ir daugelis kitų.



Po ilgesnės pertraukos Lietuvos fotomenininkų sąjunga vėl atnaujina „Debiuto“ fotografijos parodų rengimą. Šį kartą fotografai neskirstomi nei į jaunuosius, nei į pagyvenusius: debiutantų amžius nuo 16 metų iki... Svarbu, kad parodos autoriai savo gyvenimiška ir kūrybine patirtimi pratęstų Lietuvos meninės fotografijos tradicijas nuo klasikinės iki postmodernistinės, analoginės ar skaitmeninės iki pinholo eksperimentų. Vieni autoriai jau tvirtai žino, kur eina, kiti dar tik ieško savęs, savojo braižo ar išraiškos.  2010 metų „Debiuto“ parodai 205 autoriai pateikė per 1500 spalvotų ir nespalvotų, įvairia maniera sukurtų fotografijų. Vertinimo komisija (Jonas Staselis, Stanislovas Žvirgždas, Algimantas Aleksandravičius, Romualdas Požerskis, Gintaras Česonis, Ugnius Gelguda, Mindaugas Kavaliauskas, Darius Vaičekauskas Ieva Meilutė-Svinkūnienė,) parodai atrinko 22 fotografus, kurių 79  fotografijos pristatomos „Debiuto“ parodoje.



„Debiutas. Vienoje pusėje greičiau plakančios širdys, drėkstantys delnai, apsimestinė ramybė, kitoje – įdėmūs žvilgsniai, kartais atlaidūs ir gera linkintys, kartais per daug kritiški, kartais įtarūs:
ar debiutantas jau moka pasirinkto meno kalbą, o gal jis jau įgijo savitą balsą ir kėsinasi išjudinti visuotinai pripažintų stilistikų pamatus, išmušti pagrindą iš po kojų vienam kitam žiūrinčiajam?
Debiuto premija – dar kas kita. Greta debiutanto stoja ir vertinimo komisija, atskleidžianti žiūrintiesiems savo meninę jautrą, akiračio platumą, įžvalgų gilumą, savo meno išmanymą. Debiutas visada jaudina ir kelia daug klausimų, į kuriuos atsakys tik tolesnė debiutanto kūryba.“ Tokiais žodžiais „Debiuto“ katalogą pradeda Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Kornelijus Platelis. LR Seimo pirmininkė Irena Degutienė linki „kad šiandieninių debiutantų talentas ir darbštumas ateityje virstų gražiais ir prasmingais fotografijos kūriniais – visų mūsų džiaugsmui ir lietuviškosios fotografijos tradicijų tąsai.“



Parodoje pristatomi autoriai:

Ernesta Aleknaitė
Thomas Andrijauskas
Ieva Austinskaitė
Saulius Baranauskas
Mindaugas Buivydas
Mindaugas Česlikauskas
Evelina Daugėlaitė
Mindaugas Dryža
Mindaugas Gabrėnas
Rytis Gervickas
Kamilė Gudmonaitė
Edita Jablonskienė
Arnoldas Kubilius
Augustinas Našlėnas
Kristina Nazimova
Egidijus Petraitis
Ieva Rutė
Daumantas Simėnas
Dainius Ščiuka
Viktorija Vaišvilaitė Skirutienė
Simonas Valatka
Aldona Zykutė



Paroda veiks iki gruodžio 11 d.
Galerija dirba II-V 12-18 val., VI – 12-16 val.

Parodos rėmėjai ir partneriai: LR Kultūros ministerija, Euronics, Spaustuvė Sapnų sala, UAB Philip Morris Baltic.