Visi kažką per Kūčias mėgstame labiausiai. Aš negaliu per Kūčias be būti be kučiukų, todėl nusprendžiau, kad šiemet jų nepirksiu, o su mamos pagalba iškepėme daug kūčiųkų, ir buvo tokie gardūs.(mm)
Štai jei reikia parašysiu receptą.:)
500g miltų
1 st. vandens
50 g aliejaus
žiupsnis druskos
20-30 g mielių
1/4 st. aguonų
100 g cukraus
2/3 miltų suberiame į dubenį, vidury padarome duobutę. Į ją supilame truputyje (ne visame šimte gramų) cukraus išleistas mieles ir pašildytą (ne karštą! kokių 40-45 oC, mat aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroj mielės pasimiršta) vandenį. Gerai išmaišome, trupučiu miltų (ne, ne likusiu trečdaliu) ir pastatome šiltai šiltai – į orėkaitę ar po radatoriumi – kad pakiltų. Kartais žvilgtelėkime ir meiliai kalbiname – sako, taip geriau pūūūūūčiasi.
tešlai padvigubėjus, pilame aliejų, cukrų, druską, aguonas ir likusius miltus. Intensyviai minkome bent 20 minučių*, kol tešla tampa lygi ir blizganti. paliekame pakilti.
Iš tešlos vyniojame volelius ir juos pjaustome norimo dydžio gabalėliais – bus arba kūčiukai, arba šlyyžikai.
Kepame 180 laipsnių temperatūroje, kol pagelsta.
(: