Fotomenininkų seminaras Nidoje

33-asis Fotomenininkų seminaras Nidoje

„Fotografų susitikimai“

2010 m. rugsėjo 13―17 d.

 

Programa

Pirmadienis (09.13)

10.00 Pokalbis/diskusijia su Martinu Parru (Didžioji Britanija).

12.00―14.00 Portfolio peržiūros. (*1)

18.00 Regina Anzenberger (Austrija) „Fotografija šiandien: ryšys tarp leidyklų ir meno“.

19.30 Festivalio „Kaunas Photo 2010“ pristatymas (Minaugas Kavaliauskas).

21.00 S. Valiulio paruošta kino programa.

21.00 Neformalus klubas „Fotografų susitikimai“ (*2).

 

Antradienis (09.14)

10.00 Vladimir Nikitin (Rusija) „XX amžiaus istorija Sankt Peterburgo fotografijose“

12.00―14.00 Portfolio peržiūros. (*1)

17.00 Ferdinand Schmutzer (Austrija) parodos atidarymas. Nidos bendruomenės namai, Taikos g. 17.

18.00 Andrej Baskakov (Rusija) „20 metų Rusijos fotomenininkų sąjungai: rezultatai ir perspektyvos“.

21.00 S. Valiulio paruošta kino programa.

21.00 Neformalus klubas „Fotografų susitikimai“ (*2).

 

Trečiadienis (09.15)

10.00 Malcolm Dickson (Škotija) „Šiuolaikinė Škotijos fotografija bei galerijos veikla“.

11.30 Sigito Krivicko knygos “Šviesoraščio takais” pristatymas

12.00-14.00 Portfolio peržiūros. (*1)

17.00 Moira Ricci (Italija) parodos “20.12.53–10.08.04” atidarymas. Menininkų namai, Pamario g. 20.

18.00 Einar Falur Ingólfsson (Islandija) „Islandų šiuolaikinės fotografijos problemos: žmogus prieš gamtą“.

21.00 S. Valiulio paruošta kino programa.

21.00 Neformalus klubas „Fotografų susitikimai“ (*2).

 

Ketvirtadienis (09.16)

10.00 Agnė Narušytė „Atminties problema šiuolaikinėje Lietuvos fotografijoje“.

11.30 Juozo Kazlausko knygos pristatymas.

12.00―14.00 Portfolio peržiūros. (*1)

12.00―14.00 „Nuotraukų paruošimas spausdinimui rašaliniu spausdintuvu“. Aivars Purmals (Latvija). (*4)

17.00 Matias Costa (Ispanija) parodos “Šeimos projektas” atidarymas. Hermano Blodės muziejus, Skruzdynės g. 2.

18.00 Fotografų Matias Costa (Ispanija), Franco Franceshi (Italija), Moira Ricci (Italija) pranešimai, kūrybos pristatymas.

21.00 „Šalia fotografijos“ video ir kino projektų pristatymai. LFS Kauno skyrius, Gintaras Česonis ir Vytautas Stanionis.

21.00 Neformalus klubas „Fotografų susitikimai“. (*2)

 

Penktadienis (09.17)

10.00 Virginijus Kinčinaitis „Nesibaigiantis sociologijos ir fotografijos romanas“.

12.00―14.00 (numatomos) Portfolio peržiūros. (*1)

14.00―15.00 Meninė Akcija „Gyva Baltija“ (*3)

16.00 Festivalio „InFocus“ pristatymas (Eglė Deltuvaitė)

17.00 Franco Franceschi (Italija) parodos “Bolonijos XX-as amžius” atidarymas. Neringos istorijos muziejus, Pamario g. 43.

18.00 Projekto “reGeneration. Tomorrow’s photographers today” pristatymas; Lietuvos jaunųjų foto projekcijos. Seminaro aptarimas, konkurso “Fotografuojame Nidoje” rezultatų paskelbimas.

19.30 Uždarymo vakarėlis.

21.00 Neformalus klubas „Fotografų susitikimai“. (*2)

Renginiai vyks: Nidos kultūros ir turizmo centre „Agila“ (Taikos g. 4, visi renginiai nepažymėti *), Nidos bendruomenės namuose (Taikos g. 17, pirmas aukštas) ir viešbutyje „Nidos smiltė“ (Skruzdynės g. 2), kur bus įsikūres seminaro Organizacinis komitetas. Seminaro programa gali būti atnaujinama papildomais renginiais.

 

Papildoma informacija:

*1  Portfolio peržiūros vyks Nidos bendruomenės namuose (Taikos g. 17). Regstruotis akredituojantis el. paštu (apie akreditacijas skaitykite žemiau). Portfolio žiuri: S. Žvirgždas, M.Kavaliauskas, A. Aleksandravičius, R. Požerskis, A. Macijauskas, S. Valiulis, A. Baskakov (Rusija). Ne visi žiuri nariai kiekvieną dieną dalyvaus Portfolio peržiūrose.

*2 Neformalus klubas „Fotografų susitikimai“ vyks viešbučio „Nidos smiltė“ (Skruzdynės g. 2) konferencijų salytėje bei restorane. Čia bus galimybė ne tik pabendrauti su kolegomis, bet ir per projektorių parodyti savo kūrybą, apie ją padiskutuoti. Tai neformalus klubas, dalyvavimas jame laisvas, o rodomos fotografijos nebus derinamos ar atrinktos seminaro organizatorių.

*3 Rugsėjo 17 d. 14:00-―14:30 centriniame Nidos paplūdimyje meninės vaikų akcijos „Gyva Baltija“ fotografavimas. GYVA.LT kartu su Liepa Rimkevičiene fotomenininkų seminaro Nidoje dalyvius kviečia įamžinti meninę vaikų akciją „Gyva Baltija“. Akcijos metu vaikai parodys, kokia jiems svarbi yra jūra ir kreipsis į suaugusius, prašydami neniokoti jos ir išsaugoti ateities kartoms. Susikibę rankomis vaikai klausysis jūros balso, žais, paišys mandalas ir ritualais saugos jūrą nuo ją niokojančių jėgų. Akcijos nuotraukos bus eksponuojamos Europos Parlamente ir kartu su vaikų sukurta nauja pasaka publikuotos specialiame leidinyje. Akcijos partneriai: Neringos savivaldybė, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Radvilės Morkūnaitės biuras, Vytauto Landsbergio biuras.

*4 Seminarinio pobūdžio renginys skirtas tiems, kas domisi meninės fotografijos spausdinimu rašaliniais spausdintuvais. Lektorius Aivars Purmals (fineArtPrint.lv) rodys kompiuterinio paruošimo specifiką, bus galimybė atspausdinti nuotraukų. Renginys vyks Nidos bendruomenės namuose (Taikos g. 17).

 

Visi norintys apsigyventi viešbutyje „Nidos smiltė“ (Skruzdynės g. 2) (http://www.smilte.lt/index.htm) prašome tai pažymėti akredituojantis, kadangi seminaro dalyviams bus taikomos specialios kainos. Jei nebuvote akreditavęsi, galima kreiptis į organizatorius ir atvykus ― akreditacija patvirtins jog esate seminaro dalyvis.

 

Akreditavimasis į seminarą (seminaras nemokamas).

Visų norinčių gauti akreditacijas ir išankstinius kambarių užsakymus prašome išsiųsti laišką el. pašto adresu: fotomenininkainidoje@gmail.com . Nespėjus akredituotis el. paštu, tai bus galima padaryti atvykus į seminarą. Akreditacija Nidoje ar el. paštu vyks iki rugsėjo 15 dienos. Siųsdami laišką akreditacijai, atsakykite į šiuos klausimus:

1) Vardas, Pavardė

2) Datos, kurių metu planuojate būti seminare

3) Ar jums reikėtų vertimo į / iš lietuvių, anglų, rusų kalbų? Prašome nurodyti kalbas.

4) Ar norėsite rodyti savo fotografijas portfolio peržiūrų (*1) metu. Jei taip, kuriomis dienomis ir pas kurį/-iuos žiuri narį/-ius.

5) Ar jums reikės nakvynės „Nidos smiltėje“ (Skruzdynės g. 2)? Jei taip, nurodykite nakvynės datas, kiek žmonių nakvos ir kokio kambario pageidautumėte (su viena ar atskiromis lovomis).

6) Ar esate Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys?

7) Papildoma, bet neprivaloma informacija: nedidelė portretinė fotografija akreditacijai, jūsų mobilaus telefono numeris.

8) Ar norite el. paštu gauti informaciją apie Lietuvos fotomenininkų sąjungos rengiamas parodas, seminarus, mokymus ir kt. ? Jei taip, nurodykite el. pašto adresą.

 

Konkursas „Fotografuojame Nidoje“

Seminaro metu, kaip ir praeitais metais, vyks konkursas „Fotografuojame Nidoje“. Jame gali dalyvauti kiekvienas seminaro dalyvis. Jis turi pateikti ne mažiau 3 ir ne daugiau 5 nuotraukų, sukurtų tik šio seminaro metu (2010 m. rugsėjo 12―17 dienomis). Iš pateiktų fotografijų autorius turi išsirinkti vieną, kurią pats vertina geriausiai. Konkursui pateiktas fotografijas vertins Lietuvos fotomeninikų sąjungos sudaryta tarptautinė komisija. Konkurso komisija, nežinodama autoriaus pasirinkimo, išrinks po vieną, jos nuomone, geriausią autoriaus nuotrauką. Iš autorių ir komisijos nuomone sutapusių geriausių fotografijų komisija išrinks 8―10, kurios taps konkurso nugalėtojomis ir bus paskelbtos rugsėjo 17d. vakare.

Autoriai pateikdami kūrinius prisiima atsakomybę, jog šių kūrinių autoriai yra jie patys, o ne sukurti kitų asmenų ar jų grupių. Autoriai pateikdami kūrinius prisiima atsakomybę, j jog kūrinių neturtinės ir turtinės teisės priklauso patiems autoriams pateikusiems šiuos kūrinius. Eksponuojant ar publikuojant kūrinius autorius gali būti pristatomas psiaudonimu, tačiau pateikiant kūrinius prašome nurodyti tikrus vardus ir pavardes.

Konkurso organizatoriai pasilieka teisę panaudoti atsiųstas fotografijas ar jų skaitmenines laikmenas, nurodant autorių ar jo pseudonimą (kaip pageidaujama) apie seminarą leidžiamuose leidiniuose, atvirukų rinkiniuose, eksponuoti parodoje, seminaro reklamoje, interneto svetainėje www.photography.lt, bei seminaro partnerių, rėmėjų internetinėse svetainėse ar nekomerciniuose leidiniuose, nurodant autorių, neišmokant honoraro. Autorių sutikimu su šiomis sąlygomis laikomas nuotraukų ar jų skaitmeninių laikmenų perdavimas už konkurso organizavimą atsakingam asmeniui kuris bus paskelbtas seminro metu Nidoje.

 

Daugiau informacijos apie seminarą telefonais +370 618 37520; +370 620 66595

Lietuvos fotomenininkų sąjunga, 2010. www.photography.lt

 

33-iasis fotografų seminaras Nidoje

 

 Rugsėjo 13-17 dienomis Nidoje vyks 33-iasis Lietuvos fotomenininkų sąjungos organizuojamas seminaras. Šiemet jis turėtų būti kiek kitoks: seminaro idėja fotografų susitikimai, be lėkimo, be parodų gausos – savotiškas atokvėpis fotografijos festivalių fone. Kitaip tariant, tai turėtų būti laikas skirtas ne publikai, o patiems sau kaip kūrėjams. Todėl ir seminaru vadinti galbūt pernelyg oficialu, greičiau tai –bendraminčių susitikimas, pasibuvimas, vieta, kur fotografai gali pabendrauti tarpusavyje, pasidalyti idėjomis, drauge eiti fotografuoti ir pan. Siekiant visus labiau suartinti keičiasi ir gyvenamoji, ir susitikimų vieta: turėsime daugiau erdvės bendravimui, pasisėdėjimui,vakarojimui.

 

Seminaras nuo pat jo gyvavimo pradžios buvo įvardijamas kaip tarptautinis, bet iš esmės jame dalyvaudavo fotomenininkai ir lektoriai daugiausia iš kaimyninių valstybių. Šiemet seminare sulauksime svečių iš kur kas įvairesnių kraštų, tad ir programa bus žymiai platesnė.Į seminarą susitikti su Lietuvos fotomenininkais  atvyks visame pasaulyje neabejotiną įtaką fotografinei kultūrai turintis britų fotografas Martinas Parras (g. 1952). Regina Anzenberger (Austrija), agentūros ir galerijos Vienoje savininkė, skaitys pranešimą “Fotografija šiandien: ryšys tarp leidyklų ir meno“, Malcolmas Dicksonas (Glasgo, Škotija),Street Level Photoworks galerijos direktorius, supažindins su šiuolaikine Škotijos fotografija bei galerijos veikla. Rusijos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Andrejus Baskakovas aptars organizacijos veiklą „20 Rusijos fotomenininkų sąjungos metų: rezultatai ir perspektyvos“, Vladimiro Nikitino (Rusija)paskaitos tema “XX amžiaus istorija Sankt Peterburgo fotografijose”. Einar Falur Ingólfssonas (Islandija) skaitys pranešimą “Islandų šiuolaikinės fotografijos problemos: žmogus prieš gamtą“.

 

Menotyrininkė Agnė Narušytė gvildens atminties problemą šiuolaikinėje Lietuvos fotografijoje, dailės teoretikas ir kritikas Virginijus Kinčinaitis dalinsis mintimis ir  pastebėjimais apie nesibaigiantį sociologijos ir fotografijos romaną.

 

Seminare bus pristatyti šiemetiniai fotografijos festivaliai “In Focus” bei “Kaunas Photo”,tik ką išleistas Juozo Kazlausko albumas “Fotografija”, Gintaro Česonio ir Vytauto Stanionio projektas "Šalia fotografijos" - fotografų  video ir kino darbai. Parengta ir fotoprojekcijų programa: Musée de l’Elysée (Lozana, Šveicarija) projektas “reGeneration. Tomorrow’s photographers today”, taip pat ir Lietuvos jaunųjų fotografų darbai. Vakarais į kino salę filmų peržiūroms pakvies fotografijos ir kino kritikas Skirmantas Valiulis. Kaip ir pernai, šiemet vyks konkursas “Fotografuojame Nidoje”, žinomi fotomeninkai bei parodų kuratoriai portfolio peržiūrose vertins darbus.

 

 

Jaukiose Nidos galerijose bus eksponuojamos ir kelios fotografijos parodos. Moirra Ricci(g. 1977)2009 m. buvo pristatyta Arlio festivalyje “Metų atradimo” nominacijai ir balsų skaičiumi nusileido tik Rimaldui Vikšraičiui. Italijos fotografės kūrybos objektas yra šeimos santykiai bei namai - vieta, kurioje jie rutuliojasi. Seriją „20.12.53-10.08.04” ji pradėjo kurti po motinos mirties, tokiu būdu išreikšdama savo skausmą bei ilgesį. Perkurdama fotografijas iš motinos šeimos albumo ir jomis manipuliuodama M. Ricci tarsi bando patenkinti savo troškimą būti šalia mamos. Matias Costa - žurnalistas ir fotografas, gimęs  1973 metais Buenos Airėse. Yra pelnęs PhotoEspana, Leica, World Press Photo, Unicef apdovanojimus, jo darbai dažnai publikuojami tokiuose laikraščiuose ir žurnaluose, tokiuose kaip “New York Times”, “Geo” ir kt. 2005 m. su kitais 13 fotografų įkūrė šiuolaikinės fotografijos organizaciją “NOPHOTO”. Nidoje pristatomas “Šeimos projektas” - savotiškos savo šaknų paieškos. Fotografas yra surinkęs tūkstančius fotografijų iš šeimos archyvo, išanalizavęs daugiau nei šimtmetį apimančius dokumentus, vienaip ar kitaip susijusius su savo giminės istorija. Franco Franceschi (g. 1942 m., Italija) visą dėmesį skiria formai ir detalėms. 2003 m.”Artiere Edizionitalia” išleista pirmoji fotografo monografija Orvieto tarptautiniame festivalyje pripažinta geriausia fotografijos knyga. Nidoje fotomenininkas pristatys dinamiškas architektūros fotografijas. Ferdinandas Schmutzeris (1870-1928, Austrija) – grafikas. Fotografijos, kaip pirminės medžiagos, panaudojimas kuriamiems grafikos darbams nebuvo naujas dalykas, tačiau Schmutzerio fotografijos vertingos ne vien kaip eskizai, bet ir kaip atskiri meno kūriniai, juose – ryškiausios ano meto asmenybės – Albertas Einsteinas, Sigmundas Freudas, Vokietijos imperatorius Wilhelmas II bei kiti.